Grano a Grano2
Bez kategorii

Ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka…Valdelacierva Rioja Grano a Grano

Dzisiaj ocena nowego projektu winiarskiego, pochodzącego ze znanej wytwórni Valdelacierva z hiszpańskiego Rioja, winnicy będącej częścią dużej grupy winiarskiej o nazwie DO5 Hispanobodegas. Miłośników dobrego wina raczej  nie trzeba przekonywać do flaszek z etykietą Bodegas Valdelacierva. Od kilku już lat dystrybucją w Polsce produktów tego wytwórcy zajmuje się hurtownia i sklep Viniteranio oraz  Skład Win EU. Valdelacierva Grano a Grano saDegustowaliśmy ostatnio zaskakującą w smaku, całkiem nową pozycję o nazwie Grano a Grano.  Wino można zaliczyć do kategorii Premium, czyli segmentu najlepszych, luksusowych wyrobów  winiarskich apelacji Rioja. Jest to opracowanie, można by powiedzieć rękodzielnicze, mistrzowskie w swoim wykonaniu, limitowana edycja o wspaniałych właściwościach organoleptycznych, prawdziwe delikatessen dla każdego wielbiciela Rioja. Wprowadzenie przez producenta na rynek całkiem nowej linii produktów z wyższej półki miało na celu wypełnienie luki w winiarskim portofolio Grupy. Oprócz serii dobrych win produkowanych dla konsumentów poszukujących łatwych i nieskomplikowanych w piciu trunków, postanowiono stworzyć specjalną linię bardziej wymagających produktów. To prawda, w wytwórni robi się wiele win, ale  w tym przypadku wynik końcowy jest wspaniałym wyrazem umiejętności enologa. Mamy do czynienia z winem  pochodzącym z terroir, niewielką rocznikową produkcją tworzoną z najlepszych zbiorów winogron. Tak narodziło się Valdelacierva Grano a Grano, które z samej swojej istoty jest jednym z najlepszych i najciekawszych win  całej winiarskiej Grupy.Grano a Grano Grano a Grano to przede wszystkim owoc Tempranillo na pierwszym planie, nie zapominając również o jego właściwościach w trakcie 14-tu miesięcy dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu. To wino, w którym według nas, praktycznie niemożliwą rzeczą wydało się znalezienie chociaż niewielkiej wady.  Bardzo elegancki i delikatny wachlarz aromatów robi mocne wrażenie, ale jest zrównoważony. Wyczuwało się w nosie, jakby kolejne zapachy pragnęłyby zaprezentować  swój urok. Na podniebieniu długie, bardzo długie i niezwykle głębokie doznania z zaznaczeniem dojrzałych owoców. W kieliszku pojawiała się nieduża garść jedwabistych garbników, ale pokazujących swoją siłę. Znajdowały się na swoim miejscu, wypełniały usta, tworzyły wrażenie poważnego wina.  Wino ma alkohol, ale bardzo dobrze wkomponowany z resztą i trochę ciepła słodkawych owoców Tempranillo, której przeciwdziała przyjemna kwasowość. Całość tworzy harmonijną świeżość. Była to dla nas pozycja, która nieustannie flirtuje między przytłaczającym bogactwem a elegancką finezją pracy enologa. Podobnych opracowań w Rioja jest być może więcej. Nam jednak dzisiejsze wino wydało się szczególne, pełne wyjątkowych osobliwości i specyficznych cech, będące najwyższą z możliwych ekspresji  szczepu Tempranillo. Należy sądzić, że Grano a Grano w niedługim czasie dołączy do ścisłej czołówki najlepszych win Rioja, obok takich etykiet jak Marques de Riscal, Muga czy Murrieta. Aby spróbować tej delicji, trzeba będzie mieć jednak trochę szczęścia, wyprodukowano bowiem bardzo niewiele butelek (zaledwie 1,3 tys.)  i prawie wszystkie z nich są przeznaczone na lokalny, hiszpański rynek. Cena tego wina  w specjalistycznych sklepach Hiszpanii wynosi około 40€. Sądzimy, że jednak warto pokusić się o degustację. Polecamy wszystkim Grano a Grano!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *