Eguia Roble
Bez kategorii

Z beczką pod pachą- Eguia Oak Rioja

Jakiś czas temu rozmawialiśmy z autorem bloga Wino ze Smakiem o łączeniu jedzenia z winem. Doszliśmy wspólnie do wniosku, że wino nie powinno nadmiernie dominować przy posiłku. Konieczne nam się wydawało zachowanie pewnej równowagi pomiędzy różnymi elementami kuchni.

descarga

Dzisiaj przedstawiam ładną pozycję, która taką równowagę trzyma. Eguia Oak pochodzi z części La Rioja, którą zwykło się określać również, jako Rioja Alavesa. Jeśli ktoś dobrze zna ten region, to wie, że Alavesa to dużo starych winnic, które w połączeniu z ubogimi, wapiennymi glebami dają małą produkcję owoców, ale za to o wielkiej koncentracji. Los Robles (Oak),  to styl winiarski o krótkim dojrzewaniu w beczce. Wprawdzie powstał w Ribera del Duero, ale teraz już jest obecny i modny w całej winiarskiej Hiszpanii. Owoc w Robles znajduje się oczywiście na pierwszym planie,  ale dochodzi również troszeczkę magii dębowej beczki,   dodatkowe elementy wynikające z krótkiego starzenia wina w beczce, ubogacające całość  w smaku i zapachu. Eguia Oak to przyjemna pozycja do degustacji na co dzień, w dodatku wino w miłej dla portfela cenie. Zapraszamy do sklepu Viniteranio

Eguias

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *