IMG_6011-a
Bez kategorii

Włochaty geniusz winiarstwa- Raul Perez

Raul Perez to prawdziwy geniusz winiarstwa, crack, enolog, konsultant, winiarz z kości i krwi, jakich mało. Pracuje wszędzie, gdzie chce: w Portugalii, Nowym Świecie, Francji, a nawet  Afryce Południowej, gdzie posiada swoją wytwórnię. Gdziekolwiek zainteresuje go miejsce lub owoce winogron, tam robi swoje wina. Jest jak prawdziwy terenowy samochód, ruski gazik, wszędzie i wszystko może, jeśli ma akurat na to ochotę, oczywiście. To jedna z najbardziej medialnych postaci hiszpańskiego i światowego winiarstwa ostatnich czasów, człowiek o wielkiej skromności i pokorze. Miał być lekarzem, od najmłodszych lat marzył by zostać ”un médico”. Wino nie robiło na nim żadnego wrażenia, aż poleciała strzała Kupida moczona w  sfermentowanym soku winogron, która ugodziła naszego bohatera mocno w plecy, raz a porządnie i wydawać się może, że na zawsze. Jako pierwszy na początku lat 90 tych ubiegłego wieku, Raul zaczął robić wina ze szczepu Mencia w malutkim Bierzo, w swojej wytwórni o nazwie Castro Ventosa. Wtedy jeszcze nikt nie wiedział dobrze, co znaczy słowo Mencía, nie dawano złamanej pesety za jednoodmianowe wina z tej kasty, było ciężko się przebić z nowościami. W Hiszpanii i świecie królowały wszędzie Riojas i Riberas del Duero. Gdy poczyta się w anglosaskiej (i nie tylko), specjalistycznej prasie o wielkich winach z regionu Bierzo, to wszyscy znani żurnaliści podają, że pierwszym, wielkim wytwórcą tej apelacji była winiarnia Descendientes de J. Palacios, należąca do słynnej rodziny Palacios. Alvaro to ten z Prioratu od wina –  L’Ermita. Guzik prawda! Raul Perez w swojej własnej bodedze pomógł wielkiemu Alvaro i jego bratankowi na samym początku, zrobił im pierwszą fermentację  winogron Mencia, z której powstał później słynny w świecie Corullón. Kto wie, gdyby nie nasz crack Raul, to być  może nie byłoby i sławnej Ermity, może słynny Alvaro oglądałby tylko kozy w winnicach swojego dziadka? Któż to może przewidzieć jak potoczyłyby się losy Big Cap hiszpańskiego winiarstwa. Historia jak wszyscy wiecie, nie do końca rzetelnie oddaje prawdę wydarzeń. Dzisiaj będziemy degustować jedną z winnych kreacji Raula Perez o nazwie Tilenus. To pozycje, które leżą w klimatyzowanych szafach najlepszych winiarskich sklepów. Mamy kilka win  tej gamy czekających spokojnie w kolejce do oceny, w różnych opracowaniach, rocznikach, win o odmiennych koncepcjach, win perełek. Viniteranio ma nosa, które wina są dobre! Pozdrawiam

20190410_09120120190410_091211

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *