Taron
Bez kategorii

Uznanie dla win Rioja- Tarón Cepas Centenarias

Jakiś czas temu opisaliśmy nasze wrażenia z degustacji wina Pancrator, które zrobiło na nas ogromne wrażenie. Przypomnę tylko, że ta ciekawa winiarska pozycja została zauważona w trakcie  ubiegłorocznej  edycji hiszpańskich win w Polsce o nazwie Varsovino. Pisaliśmy o niej tutaj. Zachęceni nieprzeciętną jakością trunku, postanowiliśmy sięgnąć po kolejne pozycje wytwórcy  Bodegas Tarón z Rioja. Taron2Wczoraj testowaliśmy wino o nazwie Tarón Cepas Centenarias. Obydwie prezentacje wyróżnione zostały złotym medalem na międzynarodowym konkursie  Bacchus, który osobiście cenię  sobie wysoko, bowiem jest świetnym rendez vous z hiszpańskim światem wina. Panel sędziowski  tego konkursu tworzy bardzo zróżnicowane gremium, min.  sommelierów, winiarzy, Masters of Wine i Masters of Sommelier, nie zapominając o dziennikarzach specjalistycznej prasy. Tak więc rozpoznanie i ocena jakości prezentowanych  win jest zagwarantowana przez profesjonalizm i doświadczenie oceniających. Tarón Cepas Centenarias jest jednoszczepowym winem zrobionym z Tempranillo. Ponad stuletnie krzewy winogron nadają mu naturalnej specyfiki. Należy do kategorii Crianzas, czyli można powiedzieć, charakteryzuje się pewną równowagą doznań, w których Tempranillo kreśli swoją owocowość, oczywiście pod warunkiem, że enolog potrafi to osiągnąć. W tym wypadku udało się po raz kolejny. Brawo!Bodegas Taron  Do świetnej pracy z owocami winogron należy dodać siedmiomiesięczne starzenie w dębowych beczkach, w tym wypadku francuskich, które zapewniają szeroki wachlarz wrażeń i równowagę wina. W efekcie powstało świeże i bardzo przyjemne tinto, łatwe do picia i bardzo satysfakcjonujące, szczególnie w połączeniu z wykwintną kuchnią. Do prostych dań szkoda stawiać na stół taką flaszkę.  W kieliszku kolor wiśniowy, na krawędzi wręcz jest to granat, dobra warstwa, gęsta łezka. Złożony, bardzo elegancki aromat z dojrzałymi owocami, nutami kwiatów, odrobiną słodkich przypraw i kakao. W ustach mocne, stanowcze, smaczne. Jak na swój wiek jest to już  wino rozwinięte, ale w odczuciu pełne świeżości. Garbniki  żywotne, nie są szorstkie, czy uciążliwe. Wino wypełnia usta wieloma doznaniami podobnie jak czyni to w nosie. Są dojrzałe owoce, zarówno czerwone, jak i czarne, owinięte lekko prażonym drewnem, dobra równowaga obydwu elementów, długie w końcówce. Po takiej degustacji staje się jasne, że sędziowie konkursu Bacchus Wine International Competition to prawdziwi fachowcy znający się na winie. Polecam innym do degustacji! Jest to jedna z nowych i świetnych pozycji Rioja na winiarskim rynku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *