olivos
Bez kategorii

Uroki Ribera del Duero- Monasterio de los Olivos Selección Privada

W Ribera del Duero potrafią robić dobre wina. O tym fakcie przekonał się już niejeden smakosz Hiszpanii. Wiele już razy pisaliśmy na polskich oraz obcojęzycznych forach internetowych o winach z okolic Pesquera de Duero. W efekcie sporo tamtejszych winiarni współpracuje z nami, ułatwiając nam poznanie oraz dając możliwość degustacji oraz oceny swoich winnych kreacji. To skolei pozwala stale poszerzać naszą wiedzę o winach regionu Ribera del Duero oraz wypełniać miejsce na blogu Viniteranio historią kolejnych, ciekawych odkryć. Rocznikowa edycja czerwonego Monasterio de Los Olivos Selección Privada z 2014 roku zachwyca swoją złożonością a jednocześnie prostotą wykonania. Tworzy bezmiar pozytywnych emocji wynikających z  osobistego przekonania o obecności wysokiej jakości owocu w dobrej harmonii z drewnem, które w żadnym wypadku nie stara się zepchnąć na dalszy plan charakteru królewskiego szczepu, jakim jest Tempranillo. Jest to wino bardzo dobrze zrobione o świetnej równowadze, która nadaje mu dodatkowych wartości. Osiemnaście miesięcy dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu, bez żadnych defektów ani końcowych napięć. Owoc zawsze na pierwszym miejscu, w czystej postaci i dobrze rozplanowany. Jest to owoc ze słynnego w Ribera del Duero miejsca o nazwie Valbuena de Duero. To tam gdzie powstała Vega Sicilia.

monasterio-de-los-olivosbacchus2018_premiados1-680x414

Monasterio de Los Olivos od razu przypomniało nam dobre wina, które zawsze pije się ze spokojem i szacunkiem, z radością i uśmiechem na twarzy. Po pierwsze, pokazuje intensywny kolor wiśni, czysty z fioletowymi refleksami. Po drugie, mówi nam o czerwonych owocach z krótkimi, ale zaznaczonymi w zapachu odcieniami również czarnych owoców. Pojawiają się balsamiczne niuanse, które kierują aromat w kierunku lekkich korzennych nut z delikatnym tostem, co przywodzi nam wspomnienia domowego pieca do wypieku chleba. W ustach jest eleganckie, szerokie, i znowu górę biorą owoce (czereśnie, jeżyny oraz trochę czerwonej śliwki). Taniny są ładne, już dojrzałe. Dobrze prezentująca się kwasowość i alkohol tworzą mocny kręgosłup na dalsze lata oraz są mocnym kluczem do integracji całości. Polecamy mocno ten rocznik Monasterio de Los Olivos. Wiadomym było nam wcześniej, że wino sięgnęło po złotego Bacchusa, polecono nam tą pozycję. Concurso International de Vinos Bacchus to jedno z ciekawszych winiarskich wydarzeń, które obserwujemy z bliska. Lubimy smakować i pić wina, jak Monasterio, ponieważ fajnie nawiązują do tradycji dobrego winiarstwa w Ribera del Duero. Jest tu uczciwa praca enologa bez żadnych dodatkowych fajerwerków, które w ostatnich latach czasem pojawiały się z dużym rozgłosem w winach tego regionu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *