Fenavin pagina principal
Bez kategorii

Targi FENAVIN cz.II

Jeden z ojców nowoczesnej enologii  Émile Peynaud powiedział kiedyś, że wino potrafi  cywilizować człowieka w dwujnasób: pierwszy raz w trakcie winifikacji czyli jego tworzenia i drugi, już w czasie degustacji końcowego produktu. FENAVIN jest jedynym w swoim rodzaju wielkim, winiarskim wydarzeniem gdzie w jednym miejscu możemy znaleźć się sam na sam nie tylko z ogromną ilością hiszpańskich win, czy też okazją do rozmów z producentami i sposobnością do samodzielnej degustacji. To również czas intensywnego szkolenia. Dla tych oczywiście, którzy wyrażają taką potrzebę. Na tegorocznych targach cywilizowaliśmy się więc intensywnie przez całe trzy dni, jakby powiedziałby sławny Émile. Przybyłym gościom stworzono ogromną szansę pokonania kolejnego szczebla we frapującej  wspinaczce po drabinie poznania. Uczestnikom tego targowego spotkania  umożliwiono szeroki udział w programie dodatkowych zajęć. W zamiarze organizatorów  chodziło o stworzenie bogatego  zestawu szkoleń z różnych dziedzin powiązanych z winiarstwem i propagujących szeroko kulturę wina. Zajęcia były podzielone tematycznie i prowadzili je prawdziwi specjaliści winnego świata. Znalazły się wśród nich osoby zajmujące się komunikacją, znani przedstawiciele wielkich wytwórni, sprzedaży oraz konsumpcji, jak również ludzie sztuki i nauki, którzy dzielili się z obecnymi swoją wiedzą i pasją do wina. W zależności od zainteresowań konieczny był jednak wybór odpowiednich paneli szkoleniowych gdyż w sumie było ich aż osiemdziesiąt dziewięć  i odbywały się równolegle  w czterech multimedialnych aulach. Jak na trzy dni trwającej wystawy to naprawdę dużo. W naszych przedwyjazdowych planach zanotowaliśmy skrupulatnie zaliczenie jak największej ilości takich zajęć. Trudna sprawa mając na względzie niezmierzone  bogactwo wiedzy i mnogość znanych osób zebranych na Ferii w Ciudad Real, znających się dobrze na winie oraz limitowany czas. Postaramy się pokrótce opisać najważniejsze spotkania, które naszym zdaniem wywarły  największe wrażenie na słuchaczach.  Tym razem nieprzypadkowo zaczniemy od mężczyzn.

     Custodio-López-Zamarra-sumiller-del-Zalacaín-se-retira  Niezwykłym wydarzeniem było dla nas uczestnictwo w seminarium prowadzonym przez Custodio Zamarra. To chyba najbardziej znana postać  winiarstwa Półwspu Iberyjskiego, określana zwykle mianem Sommeliera Hiszpanii i jedna z dwudziestu pięciu najbardziej wpływowych osób w świecie wina. To człowiek legenda, który doświadczył na własnym życiu ewolucję hiszpańskiego winiarstwa. Dziennikarze piszą o nim  z uznaniem w gazetach  jako ”Ten, który sprawił że wino stało się lepsze”. Chociaż dzisiaj już w stanie spoczynku, posiada za sobą ogromne doświadczenie wieloletniej zawodowej pracy, między innymi jako  główny sommelier słynnej madryckiej restauracji Zalacain, odznaczanej wielokrotnie trzema gwiazdkami  w przewodniku Michelin. Czterdzieści lat  dydaktycznej pracy odcisnęło ogromne piętno na kilku pokoleniach. Custodio wychował całe rzesze sommelierów oraz wine lovers. To postać przez wszystkich znana i bardzo lubiana, ponieważ przez kilka dekad był wzorem dla tych, którzy stawiali swoje pierwsze kroki w winiarstwie, włączając do tej grupy piszących te słowa. To piękna oraz niezwykle interesująca osoba zawsze gotowa do rozmów. Jego pokora i profesjonalizm są drogowskazem dla wszystkich opowiadających o winie. Zawsze jest dla nas wielką satysfakcją oraz przyjemnością ponowne spotkanie i uczestnictwo w zajęciach wielkiego Maestro de Vino.

custodio-3Wzieliśmy udział w degustacji komentowanej pod nazwą Wina Custodio Zamarra. W obecności cenionego mistrza kuchni jakim jest chef Diego Morales, legenda winiarstwa- Custodio, który doskonale czuje wino, wybrał i zaprezentował nam sześć winnych  pozycji do sześciu różnych potraw. Bardzo ciekawe zestawienie. Były to ćwiczenia z harmonii smaków, ambitna próba odpowiedzi na pytanie czym jest wino i w jaki sposób, oraz do czego je należy stosować. Potwierdzamy, że była to z całą pewnością niezwykle udana próba tastingu oraz łączenia wina z potrawami. Dla nas stanowiła zachętę do dalszych poszukiwań oraz interpretacji własnych doznań w fascynującym świecie aromatów i smaków.

      Sara Evans 1     Wśród osób prowadzących zajęcia znalazła się również prawdziwa Dama: Master of Wine Sarah Jane Evans, wielki ambasador hiszpańskiego wina, prezydent Sympozjum IMW (The Insitute Master of Wine) oraz jedna z przewodniczących i zarazem sędzia brytyjskiego konkursu DWWA (Dekanter World Wine Awards). Sarah jest wielokrotnie nagradzaną pisarką i dziennikarką piszącą o winie. Na targach FENAVIN prowadziła dwie konferencje. Musimy przyznać, że nie było łatwo zostać uczestnikiem Masterclass u tak znanej osobistości. Sale wykładowe mogły pomieścić maksymalnie 50 słuchaczy i już na długo przed rozpoczęciem seminarium pod drzwiami ustawiały się długie kolejki oczekujących niecierpliwie osób. Mieliśmy jednak swoje sposoby by zasiąść w pierwszych ławkach auli, ale o tym kiedy indziej.

       Sala de catas                      W trakcie pierwszej  konferencji Sarah J. Evans dokonała przeglądu najnowszych trendów w hiszpańskim winiarstwie. Zrobiła  interesującą prezentację połączoną z degustacją dotyczącą szczepu Bobal pochodzącego z apelacji Utiel-Requena. Jest to kolejny hiszpański region, który buduje swoją renomę i ma wielką przyszłość przed sobą. Bobal to bardzo ciekawa odmiana śródziemnomorskich winogron praktycznie nie spotykana w innych regionach. Daje smaczne wina o dużej zawartości owocu, wina pełne charakteru które w dodatku potrafią ładnie starzeć się w beczkach. Apelacja Utiel- Requena posiadała na targach FENAVIN swój własny Stand/stoisko znajdujące się w pawilonie ENEO, gdzie zachęceni specjalistycznym szkoleniem brytyjskiej krytyk mogliśmy zdegustować kolejnych 30 unikalnych win Bobal. Tym razem  już w spokoju można było swobodnie smakować, porównywać i ocenić wszystkie pozycje.

Sara Evans 4  Drugie ciekawe zajęcia prowadzone przez Sarah J. Evans nosiły nazwę Los Colores de Granacha czyli Barwy Garnachy, organizowane przez katalońskie stowarzyszenie Terra de Garnatxes. Mieliśmy okazję cieszyć się wielką różnorodnością kolorów i smaków win odmiany Garnacha pochodzących z czterech różnych wytwórni znajdujących się w apelacjach Priorat, Costers del Segre, Empodrá i Penedés. Zmierzyliśmy się z dziesiątką win powstałych w winnicach o różnych glebach i mikroklimacie, które pozwoliły nam odkryć zadziwiająco różne oblicza tej samej odmiany winogron. To było kolejne ciekawe doświadczenie. Sarah J. Evans znalazła czas na rozmowę z nami do której wrócimy w kolejnym wpisie.

         Robert Joseph                Byliśmy również na zajęciach które prowadził znany guru wina Robert Joseph– brytyjski wydawca Mininger´s Wine Bussiness. Opowiadał nam o przyszłości, o tym jak będzie wyglądał świat wina w 2025 roku. Czytanie w kryształowej kuli nie jest rzeczą łatwą. To była intrygująca konferencja. Zobaczymy czy wszystko się sprawdzi. Nie wchodząc w szczegóły rozmowy z naszym dostojnym interlokutorem, którą mieliśmy na zakończenie szkolenia informujemy, że zanotowaliśmy prawie wszystkie stawiane tezy na seminarium. Zapisaliśmy również w elektronicznym kalendarzu datę 2025 i zamierzamy powrócić w przyszłości do rozmowy z Mr. Robertem. Yes!

                         Maria Antonia Fernadez Daza 1         Kolejną ciekawą osobą którą spotkaliśmy na targach uczestnicząc w programie dodatkowych zajęć była María Antonia Fernádez- Daza. Tym którzy nie wiedzą o kim mowa podamy, że María jest absolwentką Instytutu Winiarstwa i Enologii w Bordeaux (DUAD) oraz Wydziału Chemicznego Uniwersytetu w Sewilli. To niekwestionowany Wine Consultant oraz ekspert od win. Jest sędzią Dekanter World Wine Awards (DWWA). Była szefem Rady Regulacyjnej apelacji Rioja. Mieszka w Madrycie, gdzie mieliśmy okazję poznać ją jakiś już czas temu. W ubiegłym roku gościła w Polsce przy okazji Hiszpańskiej Wystawy Win organizowanej corocznie w Warszawie. María to kolejna wielka Dama świata win. W trakcie FENAVIN uczestniczyła w dwóch warsztatach.

Maria Antonia Fernadez Daza 2      Pierwszy dotyczył ogólnego przeglądu win hiszpańskich, w którym wspólnie odkrywaliśmy bogaty świat enologii Półwyspu Iberyjskiego. Drugie wystąpienie dotyczyło już konkretnego regionu jakim jest prowincja Ciudad Real. W ciekawm referacie połączonym z degustacją omówiła wielką różnorodność szczepów i tworzących je win. Omawiała również min. wpływ zmian klimatycznych na warunki produkcji wina. Bardzo ciekawe zajęcia. Mamy nadzieję, że odwiedzi nas wkrótce w Polsce. Podoba jej się nasz piękny kraj będący oazą spokoju i natury. Powoli będziemy już kończyć naszą dzisiejszą relację z warsztatów szkoleniowych FENAVIN.

Fenavin 1        Na koniec tej relacji mamy lekcję dla stałych czytelników blogu Viniteranio wynikającą z naszego uczestnictwa w tych fascynujących zajęciach. Nowicjuszom rozpoczynającym przygodę w tym świecie możemy przekazać, że pierwsze wino w naszym życiu zawsze otwiera drogę poznania. Bardziej już doświadczonym w temacie powiemy, że nie należy ustawać w budowaniu własnego zaufania do osobistej degustacji i poszukiwaniach ciekawych winnych pozycji. To niezwykle pasjonujący świat który potrafi być bardzo wdzięczny. Przy odrobinie wysiłku i chęci odkryje przed nami swoje uroki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *