Sauci aVERS
Bez kategorii

Sauci Naranja- wino o smaku pomarańczy

Dzisiaj zaprezentuję wszystkim pomarańczowe wino o nazwie SAUCI Naranja. Powstaje w hiszpańskiej Andaluzji, w okolicach miasta Huelva. Jest to pozycja z tych, które wywołują mnóstwo pozytywnych wrażeń i zaskakują tak wizualnie, jak i w trakcie degustacji. Jeszcze przed pierwszym łykiem zdajesz sobie sprawę, że czeka Cię niezapomniane doświadczenie. Bodegas sauci3Słyszałam, jak pewna osoba na targach odważyła się ładnie je zdefiniować, jako ”wino, które pozostawia długą ewolucję przyjaznych doznań …które mogą być porównywalne z otrzymaniem niespodziewanego prezentu”. Fajne określenie, ludzie w Hiszpanii znają się na winach i potrafią ładnie o nich mówić. Tego im możemy pozazdrościć. Wizualna prezentacja butelki jest znakomita: malowane organiczną farbą szkło w mocnym kolorze przypominającym owoc pomarańczy z sitodrukiem etykiety z czarno- białymi znakami. Bardzo oryginalny i odważny projekt. SAUCI Naranja jest pomarańczowym, słodkim  winem, wykonanym z odmian Pedro Ximénez (80%)  i Palomino Fino (20%). Z informacji od producenta dowiadujemy się, że obie odmiany zbierane są w trakcie późnych zbiorów, aby uzyskać więcej naturalnych cukrów. Maceracja winnego moszczu z dodatkiem gorzkich skórek pomarańczy trwa  około 2 lata.
SolerasNastępnie wino poddawane jest starzeniu w beczkach z amerykańskiego dębu w andaluzyjskim systemie Soleras (mieszanie win młodych ze starymi) przez okres 10 lat. Tyle z opisu znajdującego się na butelce wina. Nota degustacyjna: Pokazuje w kieliszku intensywny, bursztynowy kolor, jasny i czysty. Powolnie spływająca  gęsta łezka glicerynowa wskazuje na powagę tego wina i znaczący kręgosłup alkoholu w postaci 15ºVol. W nosie jest złożone, subtelne i eleganckie. Dominuje oczywiście aromat dojrzałej pomarańczy. Znajdziemy również słodkie zapachy suszonych moreli i śliwek (typowe dla odmiany PX). Słodycz w zapachu jest równoważona pojawiającymi się nutami cytrusowymi, orzeźwiającymi gorzkie nuty skórki pomarańczy.kOLOR Na podniebienu jest bardzo ciekawe, miękkie, jedwabiste, o sporej objętości. Wyraźnie zaznaczony smak pomarańczy i kandyzowanych owoców, ale nie tylko. Wachlarz doznań jest dużo bardziej szeroki i ciągle się powiększa. Pojawiają się nuty dojrzałych rodzynek i prażonych migdałów. Powiedziałabym, że w ustach jest również pełnym spełnieniem kaprysu zjedzenia dobrych wypieków z cukierni. Uczucie słodkiego wina jest mocno kompensowane kwasowością cytrusów, które nakładają się na słodycz. Jest wyraźnie świeże i pije się je bardzo łatwo, wciąga z każdym łykiem coraz bardziej. SAUCI to bardzo oryginalne wino. Rozmawiałam w ostatnim czasie z wieloma osobami o pomarańczowych winach. Generalnie na rynku nie może być ich dużo, bowiem większość moich znajomych o sporym doświadczeniu z winem nigdy, lub raczej rzadko po nie sięga. Zastanawiającym faktem jest to, że pomijając hiszpańską Andaluzję, rynki anglosaskie oraz krajów nordyckich, popyt na tego rodzaju trunki jest stosunkowo niewielki. Jest to bardzo szczególny rodzaj wina i mało zrozumiały dla ogółu osób zaliczających się do winnej społeczności. Ich opracowania jednak nie pozostawiają obojętnym nikogo. Do dobrego Orange Wines się wraca. Jeśli nadarzy się Wam okazja kupna takiej pozycji, nie zastanawiajcie się długo. Warto spróbować!Bodegas sauci4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *