bLANCOS
Bez kategorii

Rioja, białe czy czerwone?

Kilka dni temu otrzymaliśmy od naszych hiszpańskich przyjaciół screen artykułu prasowego, który ukazał się w poczytnym dzienniku El Diario Basco.

                                13566955_10154260908634378_4861105450506203925_n

Tytuł publikacji brzmiał: Wielkie białe wina Rioja. W restauracji o nazwie Martin Berasategui, znajdującej się Lasarte-Oria (Kraj Basków), znanej z wyśmienitej kuchni i kilku gwiazdek Michelina (umieszczonej w najbardziej cenionym przewodniku gastronomicznym świata), odbył się panel degustacyjny najlepszych białych win regionu La Rioja. Oceniającymi byli enologowie, znani krytycy i sam mistrz kuchni, chef Martin Berasategui.

Martin BerasateguiRestaurante-Martin-berasateguirestaurante-martin-berasategui_1 restaurant360

Spośród siedmiu wyselekcjonowanych win, w finałowym konkursie, znalazły się aż trzy pozycje będące w portofolio naszego sklepu Viniteranio. Są to dwa wina pochodzące od producenta Bodegas Vinicola Real, czyli 200 Monges Selección Especial i Cueva del Monge Blanco oraz Caecus Verderon z winnicy Pago de Larrea. Wiadomość ta ucieszyła nas bardzo. Po raz kolejny potwierdziło się, że mamy dobrego nosa w wyborze najlepszych hiszpańskich win, nie tylko czerwonych. Czy znamy się na winach? Absolutnie nie !!! Winna problematyka wymaga dużej pokory, a my tylko prezentujemy nasze sugestie. Ale kochamy mocno dobre, hiszpańskie trunki robione z z soku winogron. Poniżej podajemy krótką prezentację naszych trzech finalistów zamieszczoną w prasie przez dostojne jury konkursu.

200 Monges Seleccion Blanco1

200 Monges Selección Especial  powstaje od pierwszego momentu jako odmienne wino. Ujmujący kolor i złożoność smakowa mogą być tylko wynikiem tego wszystkiego, co niesie ze sobą tak ekspresyjna w winach obecność białej garnachy. Już w nosie pokazuje swój charakter z lekko prażonymi nutami, wspomnieniem jesieni w bogatym wachlarzu swoich zapachów, smakiem przypraw i owoców. Wszystko sprawia, że do samego końca  degustacji jest to bardzo eleganckie wino. W dodatku producent wprowadza je na rynek wtedy gdy powinien, tylko w najlepszych rocznikach.

Cueva del Monge Blanco

Cueva del Monge Blanco to kolejne, ale całkiem inne jakościowo białe wino wytwórcy Vinicola Real. Jego złożoność nie pochodzi wyłącznie z odmian szczepowych, z których powstało (znowu biała garnacha), ale również ze sposobu opracowania tego wina, gdzie enolog poszukuje kompleksowości. Tylko część poddawana jest fermentacji w nowych beczkach. Wyczuwa się obecność bardziej świeżych winogron, białe owoce w dżemie. Jest to bardzo kremowe i zrównoważone wino, długie w smaku i eleganckie.

Caecus Verderon

Caecus Verderon to świetna prezentacja regionu Rioja Alavesa. W tym przypadku wytwórca Pago de Larrea pracuje ze starymi szczepami winogron. Dojrzewanie wina odbywa się w dębowych beczkach pod stałym nadzorem, aby nie utracić osobowości owocu winogron i tej kwiecistej postaci, którą znajdziemy w szczepie viura. W nosie czyste, intensywne  zapachy. Dobra charakterystyka szczepów z których pochodzi, przyjemne aromaty kwiatów i białych owoców takich jak jabłko i banan. W ustach jest niezwykle smacze, o delikatnej  kwasowości o charakterze cytrusowym, dobrze wywarzonej, która daje żywotność i świeżość winu. Jest to świeże wino, które z biegiem lat ładnie dojrzeje i będzie miało jeszcze więcej charakteru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *