Wild Girl
Bez kategorii

Poskramianie małej złośnicy- La Petit Verdot

Są panny potrafiące bardzo szybko i spontanicznie ujawniać wszystkie swoje sekrety i tajemnice. Ale spotkamy również pozostałe, które można by określić jako porządne, chociaż ich charakter nawiązuje czasem bardziej do innego, jakże podobnie brzmiącego słowa- pożądane. To określenie zarezerwowane jest jednak tylko dla wybranych osób, a mianowicie potrafiących  w pełni zrozumieć wartość i urok piękna.

Uva Petit  Petit Verdot jest jedną z takich nimfetek, które w ostatnich latach szerzej ukazują swoje sekrety winiarskiej publiczności. Można ją określić, jako przyzwoitą pannę  i w dodatku mocno pożądaną dla wielu smakoszy wina. Pochodzenie  Petit Verdot  nie do końca jest jasne. Istnieje pewien konsensus, że starożytni Rzymianie sprowadzili ten szczep na tereny dawnej Galii. La Petit Verdot uważana jest za najbardziej egzotyczną odmianę winogron z regionu Bordeaux.  Dojrzewa późno i potrzebuje bardzo gorącego lata, aby rozwinąć swoje właściwości pozwalające na zastosowanie w winach. We Francji lato jest często zbyt krótkie, by taniny znajdujące się w nasionach i skórce winogron tej późnej odmiany mogły właściwie dojrzewać. Bywało, że mijała dekada, gdy tylko jednemu  lub dwóm zbiorom udawało się osiągnąć oczekiwaną przez francuskich winiarzy pełnię. Taka właśnie potrafi być ”mała zołza”- La Petit Verdot- dzika pannica winiarstwa. Na szczęście w 1868 roku wytwórnia Chateau Laffite, której nazwy raczej nie trzeba nikomu wyjaśniać,  uratowała od zapomnienia ten ciekawy szczep, łącząc go w swoich winach z innymi. W słynnych czerwonych Medócs, w których stanowiła zawyczaj mniej niż 10% całości,  wzmacnia tożsamość Bordeaux. Poprawiała strukturę oraz wzbogacała kolor niekwestionowanych ”gwiazd” regionu: Cabernet Sauvignon i Merlot, od których w ocenie fachowców, była niestety mniej ceniona.

Petit-Verdot-Taste-profile-excerpt-wine-folly                                    Od tego czasu praktyka mieszania różnych winogron w winach rozprzestrzeniła się na cały świat. Petit Verdot została zabrana w podróż do obu Ameryk, Nowej Zelandii i Australii (gdzie są największe uprawy) oraz oczywiście do Hiszpanii. Regiony, w których odniosła największy sukces, mają jedną wspólną cechę: posiadają ciepły i suchy klimat. Tu podamy pewną ciekawostkę dla osób, które mogłyby sądzić, że pijąc fracuskie wino z Petit Verdot poznały już w pełni ten szczep. Otóż, eksperci stwierdzili jednoznacznie, że to ciekawe winogrono  w innych rejonach świata zachowuje się zupełnie inaczej. W chłodniejszym klimacie rodzimej Francji pokazuje zazwyczaj smaki suszonych ziół, zebranej jeszcze przed przemarznięciem (ważne!) żurawiny, mocno zielonych niuansów oraz niedojrzałych jagód. To generalnie cierpki na podniebieniu komplet doznań. W cieplejszym klimacie,  jaki panuje na przykład w Hiszpanii, Petit Verdot często pokazuje dużo bogatszy wachlarz: żurawinowego sosu robionego z owoców zebranych po przemarznięciu (mają łagodniejszy smak), dżemu oraz kandyzowanych fiołków. Po raz kolejny wydaje się potwierdzać teza, że wino nawet jeśli pochodzi od francuskich szczepów wywiezionych w odległe zakątki świata,  to nie jest coca-cola, ani mleko od krowy. Dlatego też ma prawo smakować w całkiem inny sposób niż w kraju swojego pochodzenia. Stało się tak, że uprawa Petit Verdot w  Nowym Świecie wykazała w ciągu zaledwie dekady, że może dawać zedecydowanie lepsze wina w nowych regionach adopcyjnych niż w swojej ojczyźnie- Francji. Do Hiszpanii sprowadzoną ją na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. W tamtym okresie hiszpańscy winiarze nie stawiali sobie celu tworzenia jednoszczepowych win z Petit Verdot, jednak znakomita adaptacja winogron do szczególnego klimatu panującego w tej części kontynentu sprawiła, że wkrótce odkryto ogromny potencjał, jaki posiada w produkcji jednogatunkowych win. Można stwierdzić, że jedyną rzeczą, której Petit Verdot tak bardzo potrzebowało, by pokazać pełnię swojej wartości, było hiszpańskie słońce. Winiarze szybko zorientowali się, że winorośl prezentuje im bardzo obiecującą przyszłość i rozpoczęli prace nad jednoodmianowymi winami, które z każdym kolejnym rokiem zyskiwały na złożoności i finezji. Jedną z pierwszych monotematycznych hiszpańskich kreacji z tego szczepu było wino o nazwie Dehesa de Carrizal, którego kolejne już wydanie z 2014 roku znalazło wyjątkowe uznanie ekspertów, sięgając po nagrodę Wielkiego Złotego Bacchusa (Gran Bacchus de Oro).

botella-de-Dehesa-del-Carrizal-Petit-Verdot-2014-990x660

Inne, pierwsze 100% hiszpańskie wina z Petit Verdot pochodzące z końca ubiegłego wieku, które odbiły się dużym echem w świecie to Dominio de Valdepusa i Abadia Retuerta. Od tego czasu, dzięki dużemu wsparciu, między innymi, brytyjskiej specjalistycznej prasy, rozwój winiarstwa z tego szczepu  mocno przyspieszył.  W chwili obecnej bardzo wielu producentów z Półwyspu Iberyjskiego  robi takie wina. Zdano sobie sprawę, że Petit Verdot samodzielnie może dawać bardzo specyficzne, dobre i owocowe wina o ciekawych, kwiatowych akcentach. Przykład hiszpańskiego winiarstwa jednoznacznie pokazał, że warto wypróbować osobliwe kasty winogron, bowiem mogą okazać się nawet lepsze niż w ich kraju pochodzenia. Chcielibyśmy naszym czytelnikom polecić wina z tego szczepu, nie tylko dlatego, że pochodzą z niezwykłych odmian winogron, ale dlatego, że są smaczne, a w niektórych przypadkach nawet wyjątkowo smaczne. To co zauważyłam, w trakcie wielu degustacji, to fakt, że wyraźnie potrzebują dobrego jedzenia do towarzystwa, no… przynajmniej w moim przypadku. Mogłam wtedy docenić je jeszcze bardziej. Wiele osób z naszego otoczenia potrafiło się już mocno zaprzyjaźnić z tym szczepem. Obdarzyliśmy go dużym zaufaniem, co więcej, potrzebujemy go, podoba nam się bardzo, gdy daje wszystko to, co ma w sobie najlepsze. Jednoszczepowe wina z Petit Verdot od jakiegoś czasu stały się częścią wielkiej winiarskiej rodziny. POSKRAMIANIE MAŁEJ, FRANCUSKIEJ ZŁOŚNICY W HISZPANII TRWA!

Agata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *