4Riberas
Bez kategorii

Old School Ribera del Duero- 4 wina Tierra Aranda

Region Ribera del Duero w latach osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych dał się poznać z bardzo specyficznych win. Niby to jest ten sam szczep Tempranillo, co w Rioja, ale jednak całkiem inny w degustacji. Mocno owocowy charakter, wigor i elegancja spowodowały, że miłośnicy wina z całego świata zapragnęli sięgnąć po butelki nowej apelacji, tym bardziej, że amerykańscy krytycy tej branży wychwalali pod niebiosa nowy winiarski projekt. Jeśli ktoś z was poznał już lepiej te wina, to doskonale wie o czym mówię. descargaNie są to pozycje do degustacji na kieliszki, na tarasie do krótkiej pogawędki. Riberas pije się butelkami, całymi i najlepiej w trakcie gastronomicznych spotkań. Trudno się oprzeć ich urokowi. Rzadko zdarza się, by w raz odkorkowanej do obiadu butelce pozostało trochę trunku na dnie. Jak niektórzy mawiają: dobre Riberas piją się same. Przez blisko czterdzieści lat istnienia tej apelacji, wina ulegały nieustającej ewolucji. Pierwsze powstające akcentowały mocno ekstrakcję, beczkę oraz koncentrację i siłę trunku, naruszając niekiedy  naturalną delikatność i elegancję szczepu jakim jest Tempranillo. Modny był wtedy amerykański standart win Ribera del Duero oparty na trzech literach XXL, czyli win dużego formatu ( nie chodzi o rozmiar butelki) posiadających wszystko, co może się podobać: bogatego owocu w smaku, beczki oraz mocnego aromatu. Z czasem pojawiła się nowa generacja winiarzy, która wprowadziła sporo nowości. Użycie francuskiej beczki, czy zastosowanie krótszego okresu dojrzewania winogron, sprawiały, że owoc stawał się bardziej wyrazisty.Takie było nowe wyzwanie rynku i Ribera del Duero, co jest oczywiste, nie mogło się oprzeć pojawiającym się modom.Te wielkie różnice w stylistyce wina, oprócz tak potrzebnej różnorodności, wprowadzały czasem wśród wytrawnych koneserów sporo konfuzji, dzieląc ich na grupy zwolenników i krytyków niektórych stylów. W trakcie ostatniej edycji VARSOVINO próbowaliśmy ciekawe wina tzw. Old School Rioja, pochodzące z wytwórni Bodegas Corral. Dzisiaj, jako dodatkowe ćwiczenie poznawcze,  pragnęlibyśmy przedstawić stylistykę Pierwszej Szkoły robienia win z Ribera del Duero. Ich producentem jest Bodega Tierra Aranda. Sądzimy, że warto zwrócić się ku przeszłości i zrobić sobie takie właśnie porównania, tym bardziej, że potrafią wzbogacić wiedzę każdego fana win. Są to pozycje, które cieszą się ogromną popularnością i do dzisiaj mają w świecie wielu  wielbicieli.Tim Atkin Nie tak dawno winiarnię Tierra Aranda odwiedził znany dziennikarz Tim Atkin. Niech dodatkową zachętą do degustacji będzie to, że wizyta brytyjskiego Master of Wina i guru winiarstwa nie była przypadkowa. Poszukiwał historycznych hiszpańskich winiarni, które nadal są wierne starej szkole. Z naszych osobistych kontaktów i obserwacji rynku wynika, że moda na wina Old School  Ribera del Duero ponownie wraca do łask konsumentów. Zachęcamy wszystkich do spróbowania czterech pozycji z etykietą Tierra Aranda. Są to całkiem różniące się od siebie wina. W dodatku, każdy sam będzie mógł  ocenić, czym  interesują się znani krytycy. Zapraszamy do sklepu Viniteranio.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *