Wina Nodus
Bez kategorii

Nodus Tinto Autor/ Utiel- Requena

Degustacje wina dla ludzi kochających ten rodzaj trunków stanowią swoisty rodzaj hobby w zasadzie niczym nie różniące się od np. zbierania pocztowych znaczków. W tym wpadku jest to wychodzenie naprzeciw  potrzebom zmysłowego poznania, czerpania przyjemności z analizy kolejnych zapachów i smaków oraz dzielenia się swoimi wrażeniami z innymi osobami. Hiszpańskie wina kupażowe, w szczególności robione z obcych odmian winorośli, mogą przynieść sporo radości degustującym, głównie dlatego, że nie są łatwe do rozpoznania. Kilka dni temu otrzymaliśmy nowy zestaw win z okolic Walencji od producenta Bodegas Nodus.

xutiel-requena Są to pozycje pochodzące z apelacji Utiel- Requena, leżącej w cieplejszej części Półwyspu Iberyjskiego. Legenda z czasów hiszpańskiej Rekonkwisty mówi, że w tym właśnie regionie znaleźli schronienie renegaci wiary uciekający przed płaceniem nadmiernych podatków, będący pobrytymcami Maimonidesa- żydowskiego filozofa, rabina i lekarza z XII wieku, który w swojej medycznej działalności zalecał spożywanie wina jako zapobiegawczego leku. Dzisiaj zajmiemy się NODUS TINTO AUTOR, podamy naszą notę degustacyjną. Jak wskazuje napis na etykiecie, jest to autorska pozycja, której skład opiera się na dobrze zharmonizowanym kupażu odmian: merlot, cabernet sauvignon, syrah i bobal pochodzących z własnej winnicy należącej do wytwórni. Ostatni szczep (bobal), chociaż jest w zasadzie enologiczną wizytówką całej apelacji Utiel- Requena, znajduje w tym blendzie tylko  niewielki procentowo udział.

5b-nodus-181105-03NODUS AUTOR pokazuje w kieliszku rubinowy kolor delikatnej wiśni. Swoją intensywnością zdecydowanie góruje w zapachu. Wyróżniają go kwiatowe aromaty (fiołki i róże), ale zaraz obok znajdziemy dojrzałe owoce jeżyn, malin i jagód z lekką zielenią warzyw. W ustach jest to wino mniej wyraźne. Dominacja francuskich szczepów robi swoje. Całość, swoją objętością  wypełnia  podniebienie. Dość szeroki i bogaty wachlarz smakowy jest jednak stonowany. Być może powodem jest niezbyt duża kwasowość wina. Nie należy jednak zapominać, gdzie ono powstaje (gorący, południowy wschód) i jaki jest jego szczepowy charakter. Dominują dojrzałe owoce porzeczki, jeżyn i czerwonych jagód. Wyczuwa się obecność tanin i krótki kontakt z beczką. Na języku pojawia się przyjemna, lekka goryczka i trochę warzywnych niuansów. Zauważalna jest odrobina smaczku karmelu w filiżance czarnej kawy z mlekiem. To ciekawa pozycja, całkiem inna od królujących szeroko na hiszpańskim rynku win Tempranillos. W różnego rodzaju przewodnikach NODUS otrzymuje przyzwoite oceny. Takie wina jednak trzeba poznać i polubić. Sądzę, że nie nadają się dla początkujących konsumentów, jednak bardziej doświadczonym smakoszom mogą przynieść wiele doświadczeń i niespotykanych wrażeń. Jestem ciekawa innych kreacji tego producenta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *