Hidalgo1
Bez kategorii

Królowa bieli – Hidalgo Castilla Chardonnay

Jeśli ktoś w Polsce zapytałby się, z czym kojarzy się nam hiszpański region La Mancha, to najbardziej prawdopodobna odpowiedź byłaby chyba  jedna. Większość z nas odniosłaby się do arcydzieła literatury napisanej przez Miguela de Cervantesa – Don Kichote. Campo_de_Criptana_Molinos_de_Viento_1Nie mniej jednak w ostatnich latach region Kastylii- La Manczy stał się również mocno rozpoznawalny, ze względu na poziom gatunkowych win, które tam powstają, a które trafiają na stoły i do kieliszków naszych krajowych konsumentów. Stanowią również świetną promocję tego regionu. Dzisiaj proponujemy Wam ciekawe, białe wino powstające w krainie niezliczonych wiatraków- Hidalgo Castilla. Powstaje  tylko ze szczepu Chardonnay, który ze względu na swój potencjał aromatyczny, zdolność do starzenia się oraz delikatny charakter,  często określany jest jako „królowa bieli”. To odmiana winorośli zatwierdzonej w Castilla-La Mancha dopiero od 1998 r. Jako jedno z najbardziej cenionych i znanych winogron na świecie dających świetne wina, przyjęło się również bardzo dobrze na terenie Półwyspu Iberyjskiego. Można powiedzieć, że hiszpańskie Chardonnay triumfują od jakiegoś czasu. Hidalgo Castilla Chardonnay jest zdobywcą Golden Medal w  prestiżowym konkursie Premios Zarcillo.

Zarcilolo              W kieliszku jest słomkowo-żółte z zielonkawymi refleksami, o konsystencji gliceryny na ściankach szkła. W nosie pokazuje dużą złożoność aromatyczną. Dostrzegane są aromaty typowe dla tej odmiany, gdzie dojrzałe owoce (brzoskwini, gruszki i ananasu)  w połączeniu z egzotycznymi owocami pochodzącymi z tropiku (mango, marakuja)  wyróżniają się sporą intensywnością. Zauważalne są również miodowe nuty. Podniebienie jest pełne i mięsiste. 20190529_123716Taką pozycję możemy polecić do delikatnych przystawek i potraw, które nie są zbyt aromatyczne. Miękkie sery, ryby, owoce morza, czy smaczna paella mogą być dobrym towarzystwem dla Hidalgo Chardonnay. Można się nim również cieszyć jako aperitifem. Zaleca się podawać na zimno, w temperaturze od 8 do 10 ° C, aby lepiej docenić wszystkie niuanse i świeżość. Jest to wino, które w ciepłe dni sprawi wszystkim dużą satysfakcję. Nasza znajoma się nim zachwyciła twierdząc, że pokazuje w kieliszku nawet… hedoniczną jakość. Tak, czy owak można się nim radować. Hidalgo Castilla Chardonnay wejdzie na stałe do portofolio sklepu Viniteranio.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *