images
Bez kategorii

Królowa białych winogron w winnicach La Rioja- Viura

Viura jest bardzo ciekawą odmianą winogron o wszechstronnym zastosowaniu. W zależności od warunków upraw daje możliwości produkcji doskonałych, białych gatunków win: wytrawnych, półsłodkich, naturalnych słodkich i musujacych, jak również stosowana jest często do mieszania młodych, czerwonych tintos, wnosząc dodatkową kwasowość takiemu coupage. planta_uva_airenPozwala także na uzyskanie win specjalnych z kategorii Crianzas i Reservas, smacznych likierów i słynnych Cavas. To właśnie z tego szczepu stworzono w hiszpańskim La Rioja jedne z najbardziej elitarnych na świecie blancos, czyli białe wina wysokiej kategorii. Stały się one prawdziwą legendą wśród smakoszy, według której wystarczyło raz zadegustować ich smaku, by poznać w ustach bogactwo różnych niuansów, w połączeniu z czystością zapachu, zachowującą trwale swoją świeżość i równowagę. Stąd też Viura uzyskała godność Królowej białych winogron w winnicach La Rioja, w których tradycyjnie produkowano w dębowych beczkach pełne charakteru, starzejące się wina w stylu francuskich, białych Graves z regionu Bordeaux. Nie mniej jednak, ten gatunek powoli praktycznie zanika. Nowe trendy na rynku wymuszają na producentach większą obecność białych win o charakterze owocowym. Szczep Viura jest charakterystyczny ze względu na dwie specyficzne właściwości. Pierwsza z nich to wysoka kwasowość owoców, dająca niezwykle świeże wina pozwalające na dojrzewanie, tak w dębowych beczkach, jak również w butelkach. Niezwykła odporność na utlenianie sprawia, że wina robione z tej odmiany spełniają doskonale warunki do fermentacji i dłuższego dojrzewania. To właśnie wielka zdolność do starzenia się, pozwoliła temu gatunkowi winnej latorośli uzyskać dominującą pozycję wśród białych szczepów Rioja, zapewniając doskonałą strukturę tworzonych trunków, przez długie okresy nie tracących tak bardzo poszukiwanej świeżości smaku. Drugą charakterystyczną cechą odmiany Viura jest słodycz owoców wynikająca między innymi z zamierzonego opóźnienia w zbiorach, w celu pozyskania wysokiej dojrzałości winogron, powodującej wyższe stężenie cukrów, umożliwiające tworzonym winom dłuższe okresy dojrzewania w beczkach. Nadchodzą cieplejsze, majowe dni, dlatego mam nadzieję, że białego, dobrego wina z tego ciekawego szczepu, w tym roku nie zabraknie na polskich stołach. Pasuje do wielu potraw. Można zestawić je do prawie wszystkich rodzajów owoców morza, białych i niebieskich ryb na grilu lub z piekarnika, przekąsek, gulaszu i budyniu warzywnego. Są odpowiednie również dla wegetarian. Polecam więc sięgać po nie i degustować hiszpańską Viurę. Jestem pewna, że Wam się spodoba!viura en copa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *