vino-rioja-blanco-fermentado-barrica_para_blog
Bez kategorii

Jej Wysokość Viura

Dobre, białe Rioja nie są żadną nowością. Powstawały już w XVII wieku, chociaż przez wiele następnych dekad przyszło im funkcjonować w cieniu tintos. Było pewną kulturową tradycją w Hiszpanii, że gdy ktoś w restauracji prosił o wino Rioja, zamówienie było natychmiast kojarzone z czerwonym winem. To jednak się zmieniło, jest już inaczej. W ostatnich latach ponownie pojawiła się moda na blancos Riojanos, a co za tym idzie ogromna i różnorodna oferta świetnych, białych win, które zaskakują. Sonsierra  Blanco Fermentado en Barrica  to ciekawe wino. Podlegało fermentacji  w dębowej beczce, a właściwie w dwóch rodzajach drewna: amerykańskiego i francuskiego. Amerykański dąb wnosi do wina dużo kremowej konsystencji i przyjemny zapach przypominający  cukierniczą masę, będąc dopełnieniem subtelniejszych generalnie aromatów i smaków o wyższej zawartości tanin, wywodzących się z beczek pochodzenia francuskiego.  W sumie taki mixt daje nieco specyficzny charakter końcowego produktu. W odniesieniu do gamy win podstawowych wytwórcy Bodegas Sonsierra, jest to wyższej kategorii wino. Powstało z autochtonicznego w regionie La Rioja szczepu Viura. Biała odmiana winogron Viury pozwala na tworzenie wykwintnych win cenionych powszechnie przez wielu smakoszy na całym świecie. W efekcie procesu winifikacji  Sonsierra  Blanco Fermentado en Barrica  pokazuje w kieliszku słomkowy koloru o cytrynowych refleksach. Już po otwarciu butelki wyczuwa się  kategorię wielkiego, białego Rioja. W nosie wyraża wielką elegancję i złożoność, wzmocnioną pobytem w beczkach, tak charakterystyczną dla lepszej klasy białych win tego regionu. Łączy szeroki wachlarz owocowych aromatów (gruszka, brzoskwinia i jabłko) z białymi kwiatami, całość w doskonałej harmonii ze wspomnieniami prażonych orzechów i wanilii. Na podniebieniu jest owocowe, przyjemne, o dużej objętości i odpowiednim poziomem kwasowości, zapewniającej winu świeżość i żywotność. Jest słodkawe, trwałe w ustach, z posmakiem powracających owocowych doznań i subtelnych tostów. To naprawdę bardzo smaczne, białe hiszpańskie wino, po które warto sięgnąć. Rekomendacja spożycia w temp. 10-13ºC.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *