aceite-de-oliva-virgen-extra
Bez kategorii

Isbilya- oliwy niosące życie

Jesienią, sprowadzimy na wyłączne zamówienie naszych najlepszych klientów, dwa rodzaje oliwy Extra Virgin: ISBILYA oraz YM.

Isbilya aceites 1Logo Isbilya

ISBILYA to oliwa, której produkcja jest bardzo ekskluzywna i plasuje się w kategorii luksusowych produktów. Jest to produkt gourmet kategorii Luxury. Jest to bardzo wyjątkowa i bardzo niekonwencjonalna oliwa, czysty sok, nektar z oliwy, jakiego dotychczas nie spotkaliśmy nigdzie na rynku. Pomimo odbytych wielu degustacji, nie sądziliśmy, że takie oliwy istnieją!!! Pochodzą z  jednej odmiany oliwek pod nazwą SIKITITA.

SikititaIsbilya 2Wielkość produkcji jest limitowana, bardzo ograniczona. Na świecie jest tylko 250 ha plantacji tej cennej odmiany, bardzo bogatej w polifenole (naturalne przeciwutleniacze), posiadającej spektakularne właściwości organoleptyczne, co czyni ją produktem bardzo ekskluzywnym. Próbowaliśmy niedawno nektar ISBILYA w obecności kilku ekspertów z branży oliwnej i zaskoczyła nas bardzo pozytywnie. Możemy zapewnić naszych czytelników, że zachowuje esencję tego, co najlepsze w świecie oliw. Do tego stopnia, że od razu postanowiliśmy złożyć zamówienie kupna. Drugi rodzaj oliwy od tego samego producenta, który sprowadzimy wkrótce, to YM.

YM2  logoym

YM, to także rewelacyjna w zapachu i smaku oliwa Extra Virgin. Przeznaczona dla osób o delikatniejszym podniebieniu, szukających bardziej wyrafinowanych smaków z pikantnym akcentem. Posiada znakomitą równowagę. Zaliczana jest również do najlepszych oliw na świecie, cieszących się niskim poziomem kwasowości, bogactwem polifenoli oraz przeciwutleniaczy. Znajduje się w kategorii luksusowych produktów przeznaczonych dla Kuchni najwyższej kategorii. Przy lepszym dostępie do owoców oliwek z których pochodzi,  produkowana jest w znacznie większym wolumenie. YM występuje w eleganckiej, białej butelce.

flos_olei_2018_libroFlos Olei

Dodamy jeszcze, że trzeci rok z rzędu wyśmienite oliwy od producenta Yllanes Marini, zostały zaliczone w prestiżowym światowym przewodniku FLOS OLEI, do kategorii najlepszych oliw na świecie. To są prawdziwe, naturalne nektary niosące życie, które powinny zainteresować mocniej naszych klientów. Z tego co nam wiadomo, w Polsce nikt tej kategorii oliw jeszcze nie posiada w dystrybucji. Zapraszamy już teraz potencjalnych miłośników Luxury olive juice do zapisów na eksluzywne produkty from Spain. Mogą stać się świetnym prezentem pod choinkę dla bliskich osób, warto pomyśleć o tym już teraz.

forumcoruna2

12 thoughts on “Isbilya- oliwy niosące życie

  1. AgresticFinger Post author

    To jest kupaż dwóch odmian: Arbosana i Arbequina. Producent ma w swoim portofolio także oliwę YM o bardziej intensywnym smaku, również mieszankę dwóch odmian: Arbosana y Hojiblanca. Niestety obecnie jest nieosiągalna na rynku. Z tego co nam wiadomo, niekiedy procentowy udział różnych rodzajów oliwek jest modyfikowany w kupażu. Oczywiście dzieje się to w zależności od wymagań klientów.

    Reply
  2. Barbara

    Czy takie oliwy różnią się wiele od spotykanych w sklepach Extra Vergine? Nie znam się wcale na oliwach stąd moje pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedź i wyrozumiałość, świetny blog o winie. Pozdrawiam

    Reply
    1. AgresticFinger

      Wrażenia sensorialne ISBILYA są niesamowite. Posiada jednoznacznie zielony kolor. W niezwykle bogatym wachlarzu zapachowym pojawiają się nuty owoców, liści i trawy. Mamy tam obecny praktycznie cały, letni ogród na pięknej, kwiatowej łące. Na podniebieniu pokazuje bardzo zrównoważoną kwasowość i lekko pikantne wykończenie, które czyni ISBILYA bardzo specyficzną oliwą najwyższej kategorii. Dziękujemy za ciepłe słowa. Staramy się :-)

      Reply
      1. AnnaPanna

        Czytałam kiedyś, że zielony kolor oliwy świadczy o jej najwyższej jakości. Kiedy można się spodziewać tej oliwy w sprzedaży? Pozdrawiam

        Reply
        1. AgresticFinger Post author

          Większość ekspertów zgadza się, że kolor oliwy z oliwek nie jest wskaźnikiem jej jakości i zależy przede wszystkim od różnorodności owocu oliwek, ich stopnia dojrzewania oraz procesu produkcji.
          W uproszczeniu, kolor jest określany przez obecność pigmentów. W przypadku oliwy z oliwek pigmenty odpowiedzialne za zielony kolor to chlorofile, a za bardziej złoty kolor odpowiadają karotenoidy. W ten sposób, gdy oliwka jest zielona, przeważają chlorofile, a gdy są dojrzałe, przeważają karotenoidy. Mam nadzieję, że wyjaśniłem w skrócie kwestię zielonego koloru. Również pozdrawiam

          Reply
          1. AgresticFinger Post author

            Przepraszam, ale zapomniałem dopisać Annie, że ISBILYA oraz YM znajdą się w sprzedaży pod koniec października, na początku listopada. W sam raz, by zrobić doskonały prezent Gourmet dla bliskich osób.

  3. AnnaPanna

    Skoro będą na półce sklepu na początku zimy, to czy niskie temperatury mogą być szkodliwe dla tej klasy oliw?

    Reply
    1. AgresticFinger Post author

      Zimno nie stanowi problemu. Oliwa, będąca tłuszczem, zestala się, a po odzyskaniu normalnej temperatury powraca do stanu ciekłego bez zmiany swojej jakości. W normalnych warunkach, nic się jej nie stanie, no chyba, że Panienka Anna wybierze się z buteleczką ISBILYA na wycieczkę do stacji antarktycznej Wostok na Biegunie południowym, gdzie zanotowano temperaturę –89,6 °C. W takim przypadku nie wiemy, co może się stać z oliwą Luxury Juice ISBILYA :-)

      Reply
  4. Andrzej

    Ta oliwa o której piszesz może być niezłą ciekawostką na rynku. Czytałem trochę o Sikitita, lubię i próbuję różne smaki oliw z całego kontynentu. Mam nadzieję, że nie będzie to kolejny produkt w sprayu New store. Osobiście nie trawię sprajowych oliw. Na pewno są bardziej praktyczne, ale nie mogę się do nich przekonać.

    Reply
    1. AgresticFinger Post author

      Oczywiście, obydwie oliwy nie są w aerozolu. Mają efektowne szklane opakowanie z zamknięciem w postaci korka. Pozdrawiam

      Reply
  5. Degustatore di olio

    W Polsce w temacie oliwy z oliwek mamy prawdziwą pustynię Gobi. Na sklepowych półkach supermarketów jest jeszcze gorzej. Mile więc będzie widziana kolejna inicjatywa z ciekawymi oliwami z Hiszpanii. Mam nadzieję, że importer z Legionowa nie przesadzi z cenami.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *