Tytuł
Bez kategorii

Eliksir życia, Graciano

Po ostatnim wpisie o winie Estola, dostaliśmy sporo zapytań dotyczących odmian uzupełniających słynne hiszpańskie Tempranillo. Pytano nas również o Graciano. Szeroko na temat tego szczepu wspominaliśmy na naszym blogu tutaj i tutaj. Ale skoro są osoby, które chciałyby dowiedzieć się nieco więcej, to z wielką chęcią podamy kilka dodatkowych szczegółów.

Uva Graciano 3Graciano 2     Graciano w Rioja zaczęło się rozwijać w końcówce ubiegłego wieku, jako swoisty zamiennik francuskiej odmiany Cabernet Sauvignon. Przez lata szukano naturalnego uzupełnienia dla winogron Tempranillo. Niestety, bez wiedzy wynikającej z badań, która jest dzisiaj powszechnie dostępna, winiarze bardzo często obsadzali krzewy winorośli Graciano w różnych miejscach, nie koniecznie w najwłaściwszych, co dawało później bardzo zróżnicowane efekty. Spotkaliśmy się ze stwierdzeniem, że jest to kapryśna odmiana winogron, która w niewielu miejscach potrafi się sprawdzić. Bardzo ciekawe było też spotrzeżenie naszych hiszpańskich lokutorów, którzy powiedzieli nam, że ”… w sercu La Rioja, jakim są okolice słynnego miasteczka Haro, winiarze nie mają cierpliwości do Graciano, a Graciano na swój sposób nie pozostaje im dłużne, nie wykazując cierpliwości do winiarzy z Rioja”. Bardzo nam się spodobało to stwierdzenie, chociaż trzeba przyznać, że zainteresowanie szczepem w ostatnich latach wzrasta, głównie dzięki znakomitym ocenom znanych krytyków.

La Rioja 2La Rioja

Winogrona Graciano potrzebują dużo słoneczego ciepła  i suchego terenu. Potrafią ładnie wzbogacić Tempranillo, dodając mu koloru i kwasowości, lub jak kto woli, korygują niektóre słabe strony królewskiego szczepu. Jest to odmiana pełna kontrastów i raczej rzadka. W samym La Rioja, jak nam podano, stanowi zaledwie 2% upraw czerwonych odmian winogron, co daje powierzchnię około 1 tys. hektarów. To i tak dużo więcej niż przed dwoma dekadami, gdy obsadzony tym szczepem areał był pięć razy mniejszy. Jednak proporcja 2% upraw Graciano w regionie, pozostaje przez lata niezmienna. Obrazowo, to raczej niewiele winogron, z których można by robić czerwone wina. W ogóle sądzimy, że to ciekawa sprawa z tym Graciano. Rozmawialiśmy z wieloma hiszpańskimi winiarzami, oraz fachowcami z Rady Apelacji Rioja, którzy zapewniali nas, że stosowanie tego szczepu w winach  jest dosyć powszechne. Jednak tak niewielka ilość odmiany winogron w uprawie, stoi według nas w sprzeczności z podobnymi deklaracjami. Mówiono nam, że stosuje się od dwóch, do pięciu lub nawet dziesięciu procent Graciano w winach Rioja, nie licząc oczywiście produkcji monovarietales, czyli jednoszczepowych pozycji. Jak to jest możliwe, trudno nam określić. Wydawać się może, że te dane się nie wiążą. Jest to według nas zdecydowanie za mało winogron sadzonego szczepu,  jak na tak duże potrzeby produkcyjne całego regionu. Graciano jest autochtonicznym, hiszpańskim szczepem. Pierwsze jednoodmianowe wino  w La Rioja zaprezentował producent Viña Ijalba w 1995 roku.

Milawabrown brothers logo

Co ciekawe, nie była to światowa premiera tej odmiany. Honory pioniera szczepu przypisuje się winu Milawa, pochodzącemu z australijskiej wytwórni Brown Brothers, które wprowadzono na rynek jeszcze w latach 40tych ubiegłego wieku. W ubiegłym roku próbowaliśmy Cellar Door Graciano, od tego samego wytwórcy. Jest inne, ale również interesujące. To niesamowite, ale Brown Brothers z Australii opracowuje wina z prawie wszystkich możliwych na świecie szczepów !

NaukowcyPodamy teraz naszym czytelnikom ważny i mało znany fakt, o którym dowiedzieliśmy się od naukowców z ICVV z La Rioja (Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino), a który dotyczy szczepu Graciano. Otóż wina robione z winogron tej odmiany, mają ogromną przewagę nad innymi. Nie smakową, bowiem nie są to łatwe wina, poza tym to kwestia upodobań. Chodzi o wysoką zawartość resweratrolu, czyli naturalnej substancji organicznej znajdującej się w winie, której przypisywane jest działanie antyrakowe. Resweratrol nazywany jest też często swoistym eliksirem młodości. W jednoodmianowych winach Graciano jest go około 10 razy więcej niż w Tempranillo,  wyprzedza również zdecydowanie francuskie wina robione z Merlot, Cabernet Sauvignon czy Pinot Noir.

Juventud

Tak więc drogie panie i panowie, czytelniczki i czytelnicy naszego bloga. Jeżli chcecie być piękni i zdrowi oraz dożyć długiej, spokojnej starości, to pijcie wino, w szczególności ze szczepu Graciano, ale z umiarem, żeby było jasne. W bogatej ofercie Viniteranio mamy dobrą pozycję z tej kategorii, pochodzącą z hiszpańskiego regionu Navarra, którą możemy wszystkim zarekomendować.

viña-zorzal-graciano-350x350logo_vzw

To jednoodmianowy produkt uznanej winnicy Viña Zorzal o nazwie Zorzal Wines Graciano, całe 100% winogron tego ciekawego szczepu. Resweratrol aż wyskakuje z kieliszka! Wino znalazło się w przewodnikach u tak znanych krytyków, jak Robert Parker, José Peñin, Jancis Robinson, jak również u angielskiego  Master of Wine, Tima Atkina. Wszyscy ostanio mocno chwalą  Graciano Zorzal Wines. W sklepie Viniteranio.pl jest do kupienia za nieduże pieniądze, taniej niż u inych krajowych sprzedawców, ale co najważniesze, kupujący mają zagwarantowaną butelkę pełną cudownego resweratrolu. Na koniec jeszcze chcemy dodać, że Graciano wzbudza zainteresowanie, to nowa moda w światowym winiarstwie. Z naszego doświadczenia chcemy powiedzieć, że nie są to wina masowej konsumpcji, ale mogą zainteresować najbardziej ciekawskich smakoszy. Nasze zdrowie nie ma ceny! Tak jak nie mają ceny ciekawe przeżycia. Życzymy udanej degustacji!

           Koniec

3 thoughts on “Eliksir życia, Graciano

  1. Ro ert Strygoń

    Czy to oznacza, że Zorzal Wines Graciano, jest trudno pijalnym dla przeciętnego smakosza winem?
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    Reply
  2. AgresticFinger Post author

    Nie, ZWG jest wyjątkowo łatwo pijalne. To nie jest typowy taniczny szczep, jak Cab. Sauvignon czy Malbec. Wybraliśmy je spośrod wielu badanych pozycji właśnie ze względu na jego właściwości. No i relację ceny do jakości. To też niezwykle ważne. Po nas winami tej wytwórni zainteresowali się inni: min.Parker and Co. Generalnie wina Graciano do łatwych nie należą, ale niektóre potrafią przynieść wiele degustacyjnej radości. Młode, niebeczkowane są właściwie nie przyswajalne. Przynajmniej dla nas, którzy już co nieco wychyliliśmy w swoim życiu :-) Również pozdrawiam

    Reply
  3. Bogdan Skworzec, Jaworzno

    Najciekawszą cechą Graciano od Zorzal Wines jest zdolność ewolucji w butelce. Kupiłem do spółki z kolegą jakiś czas temu karton win G. tego producenta. Mamy zwyczaj otwierać co trzy miesiące jedną butelkę. Za każdym razem wino zyskuje na wszystkim, wydaje się nam, że rośnie w siłę. To świetna pozycja, ale trzeba być już trochę zaawansowanym smakoszem, by zrozumieć ten szczep. Pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *