bLANCO rIOJA
Bez kategorii

Białe wino Rioja, poproszę!

Czy się komuś podoba, czy też nie, Rioja to Rioja, jeden z bardziej liczących się, winiarskich regionów świata. Dla większości smakoszy La Rioja jest synonimem win czerwonych i szczepu Tempranillo. Niektórym znawcom regionu znana jest też inna prawda: ​​w bogatej tradycji Rioja znajdziemy nie tylko wiele świetnych, czerwonych win, ale również  białe i różowe, które w przeszłości były często wysoko cenione. Rioja jest w stanie zaoferować niezwykle szeroki asortyment w tym segmencie, i to nie tylko jeśli chodzi o białe, młode wina, ale także pozycje o większej złożoności,  z dużą zdolnością do starzenia i długiej ewolucji w beczce i butelce. Pytanie tylko, czy chce to robić? W trakcie wizyt niektórych, bardziej znaczących  winiarni, moją uwagę przykuł jeden szczegół. Otóż osoby, które nas oprowadzały po instalacjach, komentowały przede wszystkim wina czerwone, białe mając jakby nieco w zapomnieniu. Dopiero przy kolejnym pytaniu o blancos, okazywało się często, że takie owszem są produkowane, ale nie stanowią priorytetu w dystrybucji. Część winiarzy Rioja w zasadzie nie chce oferować białych win nowym kupcom, z tego mianowicie powodu, że cała produkcja jest już praktycznie zarezerwowana dla lokalnych dystrybutorów (na marginesie, tak było dotychczas, jak ma się sprawa w czasach pandemii, tego jeszcze nie wiemy). Można więc domniemywać, że winiarze Rioja mają na swoje białe wina nadmierny popyt, którego niestety, ale nie są w stanie zaspokoić. Poza tym, należałoby również zastanowić się, czy La Rioja jest wogóle zainteresowana intensywną promocją tej kategorii produktów. Jeśli przypatrzymy się wiodącym w świecie obszarom produkcji białych win i tego, co pisze się o tych regionach  w najważniejszych, fachowych publikacjach,  jak chociażby w The Wine Advocate, czy Wine Spectator, to można zauważyć, że  emfaza redakcji wydawnictw koncentruje się głównie na kierunku francuskiej Alzacji, Burgundii, Niemiec oraz amerykańskich regionów Napa, Sonoma i Carneros. Biała Rioja jest praktycznie nieobecna w głównym nurcie winiarskiego mainstreamu, chociaż różnorodność i jakość powstających tam win jest ogromna, wręcz niespotykana w innych regionach winiarskich  świata. Myślę, że powyższy fakt może mieć duży wpływ na to, że w Rioja nie ma wielkiego entuzjazmu do tworzenia kolejnej ”krainy białego wina”, pomimo znaczącego potencjału jakościowego hiszpańskiego regionu. Upalne lata, jakich ostatnio doświadczamy w Polsce, napewno przyczynią się do lepszego poznania białych win wśród adeptów wina. Czy zapełnimy kieliszki dobrymi blancos  z Rioja, zależy już od decyzji każdego z konsumentów. Ja w każdym razie, wszystkich do tego zachęcam. Warto sięgnąć po białe Rioja już teraz!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *