Dona Casilda
Bez kategorii

Doña Casilda Crianza

W hiszpańskim regionie La Rioja wyrabia się wina zarówno  jednoszczepowe, jak również mieszając różne odmianowo winogrona, niekiedy nawet pochodzące z odrębnych rocznikowo zbiorów. W zależności od charakteru winnicy oraz stylu pracy eneologa, powstające w ten sposób winne kupaże mogą stać się szczególną marką danej wytwórni. Producent o nazwie Bodegas San Martin de Abalos tworzy wszystkie swoje wina stosując zróżnicowane proporcje dla każdego z nich, właśnie na bazie łączenia kilku odmian winogron. DOÑA CASILDA CRIANZA jest kolejnym ciekawym tinto Dona casildariojano (czerwonym winem z Rioja) z rodzaju dojrzewających w beczce. Występuje w proporcjach dających  znaczną przewagę odmianie Tempranillo 90%  w mieszance z  Garnacha Tinta 5% oraz niewielką ilością białego Viura 5%. Nie jest to typowy klasyczny układ winogron stosowany w Rioja, lecz bardziej pokazuje mocno charakterystyczną dla północnej części tego regionu nowoczesną linię win, gdzie Garnacha uzupełnia podstawowy szczep dodając mu wigoru, aromatu, intensywności koloru oraz wyczuwalnych przyprawowch nut, wszystko w znaczącej w ustach i nosie objętości. 12 miesięcy dojrzewania w beczkach amerykańskiego dębu nadaje winu bardziej złożonych cech. W nosie jest świeże, pokazuje zróżnicowane owocowe aromaty w otoczce czekolady, wanilii i pieprzu. Bardzo ładnie prezentuje się na podniebienu. Jednak siła tego wina nie pochodzi z dojrzewania w obecności drewna, lecz tworzą ją owoce winogron. Jest to bardzo intensywny w smaku trunek, w którym niuanse dębowej beczki są ledwie widoczne, przejawiając się odrobiną wanilii i kakao. Złożoność DOÑA CASILDA CRIANZA wzrasta po krótkim napowietrzeniu wina. Mamy przed sobą kolejną, bardzo przyjemną pozycję z regionu Rioja o nieco odmiennym charakterze. Warto spróbować. Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *