Bodega Benito
Bez kategorii

Bodegas Benito Blazquez

W naszych wędrówkach po półwyspie iberyjskim trafiliśmy do Cebreros, niewielkiego  miasteczka nieopodal  Ávila w regionie Castilla i Leon. W Hiszpanii, miejsce to znane jest przede wszystkim z narodzin Adolfo Suareza, pierwszego szefa rządu okresu przemian demokratycznych tego kraju po śmierci generała Franco. Nie mniej jednak,  to nie muzeum poświecone tej historycznej postaci zachęciło nas do odwiedzenia małego Cebreros. Prawdziwym powodem naszej wizyty była chęć  degustacji  dobrych win z Bodegi Benito Blazquez e Hijos. Region, który przyszło nam zwiedzać rozciąga się wzdłuż doliny, przez którą przepływa rzeka  Alberche. Naturalną osłonę przed zimnymi wiatrami oraz łagodną temperaturę w ciągu całego roku zapewnia  układ pasm górskich Cordillera Central, który przyczynia się do tego, że temperatury w tym rejonie są wyjątkowo łagodne,  nawet w środku zimy. Można by rzec wymarzony układ klimatologiczny do uprawy winnej latorośli. I tak właśnie jest. Kultywuje się tu odmianę bardzo delikatnych i smacznych Albillo deserowych winogron jak również słynną białą odmianę słodkiej Chelva, która potrafi zachować się do końca roku kalendarzowego. Obydwa gatunki  stosowane  są raczej do spożycia. Do winnej produkcji służą  sprawdzone szczepy TempranilloGarnacha.Bodegas Benito Blazquéz e Hijos sięgają lat 40-tych ubiegłego wieku, kiedy to patriarcha rodziny tworzy firmę, która szybko zdobywa uznanie na rynku, za jakość produkowanych win. Pierwsza Bodega  ”Santa Dionisia”, o zdolnościach produkcyjnych 200 tys. litrów,  szybko  rozrasta się w prawdziwy kompleks wytwórczy wyposażony w najnowocześniejsze technologie pod nazwą  Bodegas Benito Blazquez e Hijos S.A. W obecnej chwili jej pojemność magazynowa i przetwórcza sięga 18 mln litrów rocznie, z czego większa część produkcji win trafia na export do wielu krajów na wszystkich kontynentach. Dzięki uprzejmości pana Luisa Blazquez mieliśmy możliwość zwiedzania  rozległych instalacji oraz poznania całego procesu tworzonego tam wina, jak również  późniejszej degustacji gotowych  czerwonych (Tinto) i białych (Blanco)  oraz znakomitego Moscatela spod znaku Codigo, handlowej marki win tego producenta. Już na koniec naszej wizyty , z winiarni w Cebreros zabraliśmy  ze sobą do Polski 2 kartony Codigo Bronce, najbardziej przystępnego wina, stworzonego  według  jego twórcy, doświadczonego enologa, pana Benito po to, by wprowadzić  w ten niezwykły świat win konsumentów mniej doświadczonych, rozpoczynających poszukiwanie ”kodowanych” ( w jęz.hiszp. codigo)  treści  i symboli ukrytych w niepozornej   butelce z ciemnego szkła.

7 thoughts on “Bodegas Benito Blazquez

  1. Pelwis

    Hiszpańska garnacha daje ciekawe wina. Degustowałem regiony Katalonii i La Manchy i pewnie to łagodny klimat sprawia, że wychodzą całkiem ładne wina.

    Reply
  2. CroqueMalin

    To prawda, Garnacha z Hiszpanii znowu staje się modna. Znajdzie ją pan w wielu winiarskich regionach tego kraju. Na szczególną uwagę zasługuje Campo de Borja (Aragon) i Sierra de Gredos (Avila), gdzie w ostatnich latach powstają bardzo ciekawe wina z tej odmiany.

    Reply
  3. Trululi

    Suchy i łagodny klimat śródziemnomorski zdecydowanie sprzyja temu szczepowi. Jest to rodzaj winogron, które bardzo mocno potrafią przenieść do wina specyfikę miejsca skąd pochodzą. Oczywiście, pod warunkiem, że posiada się odpowiednią wiedzę i doświadczenie jak to skutecznie można zrobić. Z drugiej strony wydawać by się mogło , że Garnacha po latach zapomnienia ponownie wraca do łask konsumentów. Miejmy nadzieję, że nie będzie to jakaś chwilowa moda, bowiem ten rodzaj win naprawdę potrafi być ciekawy i dać wiele radości. Słyszałem od hiszpańskich producentów Garnachy, że mają wsparcie w postaci większego programu promocji na Kanadę i USA, finansowanego przez Unię oraz władze Hiszpanii.

    Reply
  4. CroqueMalin

    Zobaczymy na ile czasu wystarczy tych funduszy pomocowych i co będzie dalej gdy się skończą. Garnacha nie jest łatwym szczepem. Wielu hiszpańskich hodowców tego winogrona twierdzi wręcz, że Garnacha nie ma przyszłości. Tak, to prawda! Konsument zna zazwyczaj fajne, smaczne wina tej odmiany ale niewielkie ma pojęcie o… nazwałbym to, stronie technicznej ich produkcji, która do prostych nie należy. Chociaż jest to szczep, który zawsze dawał znakomite wyniki to jednak, według wielu fachowców jego przyszłość trudno jest przewidzieć. Rozmawiałem z hiszpańskimi winiarzami z Aragonii, którzy mówią jasno: nie wiemy jaka będzie przyszłość Garnachy. Problemem zasadniczym jest niska wydajność owoców w starych szczepach. Są to winogrona bardzo pracochłonne, którym trzeba poświecać wiele czasu. Dobre wina to nie tylko znane winnice ale również tysiące małych hodowców winogron pracujących dla wielkich producentów, dla których to wszystko oznacza koszty. Innymi słowy to kwestia ekonomicznego rachunku i porfela, który jak mówili mi , w przypadku Garnachy robi się niestety pusty. Można by to określić jeszcze w inny sposób: są łatwiejsze odmiany winogron, wymagające mniejszych nakładów, które obecnie się preferuje. Zapewne Garnacha przetrwa, jak już działo się to wielokrotnie, dzięki uporowi i pasji kilku winiarzy, którzy gotowi są robić wina nawet dla siebie samych i paru znajomych. Póki co, mamy modę na ten szczep, co powiedzial sam Parker, dla którego Campo de Borja stanowi ulubioną apelację. A to już nie mało, znając siłę przebicia i wartość punktacji tego guru. Warto więc popróbować nieco z obecnego bogactwa tego regionu, bo jest naprawdę z czego!

    Reply
  5. Antoni

    Czytałem, że niektórzy redaktorzy naszych rodzimych pism twierdzą, że Campo de Borja jest mało znaną apelacją. No, oczywiście tak jest w Polsce. Większość naszych rodaków chyba nie miała jeszcze możliwości poznania tego, co tam się robi.

    Reply
  6. Trululi

    No tak, w Wisłolandii na przykładzie sklepu, który prowadzę w większym mieście, gust przeciętnego smakosza może być nieco odmienny, żeby zrozumieć niuanse Grenache. Oprócz nowości, które staram się ciągle wprowadzać na półkę, musiałem ostatnio niestety wrócić do „sprawdzonych i powszechnie lubianych” win. Króluje CR, nie myląc ze słynnym Cristiano Ronaldo…

    Reply
  7. Jurek

    Czy ktoś może wie, jaka jest różnica pomiędzy winami z Garnachy pochodzącej z Campo de Borja a tej z Gredos? Słyszałem, że jest znacząca ale nigdzie nie znalazłem szczegółów.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *